liesbreuk gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Wanneer een deel van een orgaan steekt door een abnormale opening of in een abnormale wijze wordt dit genoemd een hernia. Een lies (lies) hernia treedt op wanneer een deel van de darm uitstulpingen door een zwakke plek in de buikwand in de lies kanaal. Het lieskanaal is een doorgang door de buikwand in de buurt van de lies. Liesbreuk zijn tot 10 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer een op de vier mannen het ontwikkelen van een hernia op een bepaald punt in het leven .; Er zijn twee soorten liesbreuken; Indirecte liesbreuk – Dit gebeurt wanneer de inwendige opening van de lies kanaal, die meestal sluit rond de geboorte, blijft open. Hierdoor kan een gedeelte van de darm te glijden door het lieskanaal. Deze hernia’s vaak gediagnosticeerd in het eerste jaar van het leven, maar kan niet opdagen tot volwassenheid. Deze aandoening treft tussen 1% en 5% van de normale pasgeborenen en tot 10% bij prematuren.

symptomen

Aanvankelijk een liesbreuk ofwel mag geen symptomen vertonen of slechts een gevoel van zwaarte of druk in de lies veroorzaken. De symptomen zijn het meest waarschijnlijk om te verschijnen na langdurig rechtop staan, of wanneer u zich bezighouden met activiteiten die de druk te verhogen in de buik, zoals zwaar tillen, aanhoudend hoesten of overbelasting tijdens het urineren of het verplaatsen van de darmen .; Aangezien de hernia groeit, het uiteindelijk een abnormale uitstulping onder de huid bij de lies. Deze uitstulping kan steeds meer ongemakkelijk of inschrijving aanvoelen. Als de breuk groter wordt, kan een gedeelte van hernia darm gevangen en niet terug in de buik glijden geworden. Als dit gebeurt, bestaat het gevaar dat de gevangen darm kan draaien en sterven omdat de bloedtoevoer wordt afgesneden. Dit veroorzaakt ernstige pijn en vereist onmiddellijke behandeling .; Diagnose; Uw arts zal uw symptomen en medische geschiedenis. Hij of zij zal u vragen wanneer u eerst het deeg in uw lies opgemerkt, of het nu groter is geworden, en of het pijn doet .; Artsen kunnen de meeste liesbreuken diagnosticeren door het onderzoeken van het gebied. Uw arts zal kijken voor een abnormale uitsteeksel in de buurt van uw lies en zal het gebied om te controleren of een massa voelen. Vaak kan de uitstekende hernia tijdelijk worden teruggedrongen in de buik met een zorgvuldige druk. Uw arts kan u vragen te hoesten of stam, die kan maken van de hernia makkelijker te voelen of zien .; In sommige gevallen kan uw arts nodig om de diagnose van een echografie of computertomografie (CT) scan bevestigen. In deze procedures, kan pijnloze geluidsgolven of r√∂ntgenstraling een hernia van andere oorzaken van een massa in de liesstreek, onderscheiden zoals een vergrote lymfeklier (opgezwollen klieren) .; Verwachte duur; Een liesbreuk zal niet genezen op zijn eigen. Het is waarschijnlijk groter worden en leiden tot verhoogde ongemak totdat het is gerepareerd. Hernia’s die niet gerepareerd kan darmobstakel of wurging veroorzaken, dat is wanneer een deel van de darm sterft omdat de bloedtoevoer wordt afgesneden .; preventie; Indirect hernias bij kinderen kan niet worden voorkomen. Om het risico van een liesbreuk als een volwassene te verminderen, kunt u; Handhaven van een normaal lichaamsgewicht .; Oefening regelmatig buikspieren te versterken .; Vermijd persen tijdens de ontlasting of urineren .; Vermijd het tillen van zware voorwerpen.

Diagnose

Uw arts zal uw symptomen en medische geschiedenis. Hij of zij zal u vragen wanneer u eerst het deeg in uw lies opgemerkt, of het nu groter is geworden, en of het pijn doet.

Hoe lang duurt het?

Een liesbreuk zal niet genezen op zijn eigen. Het is waarschijnlijk groter worden en leiden tot verhoogde ongemak totdat het is gerepareerd. Hernia’s die niet gerepareerd kan ileus of wurging, dat is wanneer een deel van de darm sterft omdat de bloedtoevoer wordt afgesneden veroorzaken.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

Indirect hernias bij kinderen kan niet worden voorkomen. Om het risico van een liesbreuk als een volwassene te verminderen, kunt u

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Niet alle hernia moeten worden behandeld. Echter, zouden de meeste hernia die symptomen of geworden dat zelfs een beetje groter worden gerepareerd door een chirurg. In afwachting van een operatie, sommige mensen dragen een apparaat met de naam van een truss, die druk legt op de hernia en kan helpen verlichten tijdelijk ongemak. Behalve in zeer zeldzame gevallen moet de truss niet worden beschouwd als een oplossing op lange termijn.

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Neem contact op met uw arts als u een knobbeltje, tederheid of een aanhoudend gevoel van zwaarte ontwikkelen in je liesstreek. Bij baby’s en jonge kinderen, bel uw arts onmiddellijk als u een knobbeltje in de lies of het scrotum van het kind te merken.

Prognose

Hernia operatie is zeer veilig en meestal heel effectief. Afhankelijk van de plaats en grootte van de hernia en welke techniek wordt gebruikt, tot 10% hernia kan opnieuw ontwikkelen op enig moment in de toekomst.