lichen planus ziekte

Lichen planus (LIE-kun PLAY-nus) is een inflammatoire aandoening die kan invloed hebben op de huid, haar, nagels en slijmvliezen. Op de huid, lichen planus wordt meestal weergegeven als paars, vaak jeukende, afgeplatte hobbels, de ontwikkeling gedurende een aantal weken. In de mond, vagina en andere gebieden die door een slijmvlies, lichen planus vormen lacy witte vlekken, soms met pijnlijke zweren.

De meeste mensen kunnen typische, milde gevallen van lichen planus thuis te beheren, zonder medische zorg. Als de aandoening veroorzaakt pijn of significante jeuk, kunnen medicijnen nodig.

symptomen

Lichen planus is een inflammatoire aandoening die verschijnt als paars, afgeplatte hobbels als het de huid beïnvloedt. Hobbels kunnen verschijnen in clusters of lijnen.

Purplish, afgeplatte hobbels, meestal aan de binnenzijde van de onderarm, pols of enkel, maar soms ook op de externe genitaliën; jeuk; Blaren die kunnen breken om korstjes of korsten vormen; Lacy witte vlekken in de mond – binnen de wangen of op het tandvlees, de lippen of de tong; Pijnlijke orale of vaginale zweren; verlies van haar en hoofdhuid verkleuring; Nagel schade of verlies

Lichen planus is een inflammatoire aandoening die verschijnt als paars, afgeplatte hobbels als het de huid beïnvloedt. Hobbels kunnen verschijnen in clusters of lijnen.

Als het van invloed op de nagels, lichen planus veroorzaakt dunner, aanaarden en splitsen. Sommige mensen ervaren permanente nagel verlies.

De tekenen en symptomen van lichen planus zijn afhankelijk van de getroffen gebieden. Typische tekenen en symptomen zijn

Hepatitis C-infectie; Griepvaccin; Sommige pigmenten, chemicaliën en metalen; Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) en naproxen (Aleve, andere); Bepaalde medicijnen voor hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk of artritis

Raadpleeg uw arts als kleine hobbels of huiduitslag-achtige toestand verschijnt op uw huid zonder duidelijke reden, zoals een bekende allergische reactie of contact met poison ivy. Zie ook uw arts als u tekenen of symptomen die gepaard gaan met lichen planus van de mond, genitaliën, de hoofdhuid of de nagels te ervaren.

Biopsie. Uw arts verwijdert een klein stukje van de aangetaste weefsel voor onderzoek onder een microscoop. Het weefsel wordt geanalyseerd om te bepalen of het de celpatronen kenmerkend lichen planus .; Hepatitis C-test. Misschien heeft u uw bloed getrokken om te testen op hepatitis C, dat is een mogelijke trigger voor lichen planus .; Allergietesten. Uw arts kan u verwijzen naar een allergie specialist (allergoloog) of dermatoloog voor de huid patch testen om stoffen te identificeren die u allergisch kunnen zijn en die kunnen fungeren als triggers voor je conditie.

Oorzaken

Het beste is om een ​​snelle en nauwkeurige diagnose te krijgen, omdat een aantal van de huid en slijmvliezen voorwaarden letsels en ongemak kan veroorzaken.

Lichen planus treedt op wanneer het immuunsysteem onrechte aanvallen cellen van de huid of slijmvliezen. Niemand kent de exacte oorzaak van deze abnormale immuunrespons. De aandoening is niet besmettelijk.

Bij sommige mensen bepaalde factoren, zoals hieronder, kan lichen planus leiden.

Iedereen kan lichen planus ontwikkelen. Maar de aandoening het meest van invloed op volwassenen van middelbare leeftijd.

Lichen planus kan moeilijk te beheren op de vulva en in de vagina zijn, waardoor ernstige pijn en soms littekens. Seksuele disfunctie kan een lange-termijn complicaties worden.

Risicofactoren

Er zijn aanwijzingen dat lichen planus risico op huidkanker bekend als plaveiselcelcarcinoom kan toenemen, maar de kans is klein. Uw arts kan routineonderzoek aanbevelen voor het bewijs van kankercellen in weefsels aangetast door lichen planus.

Symptomen die je hebt gehad en voor hoe lang; Alle medicijnen, vitamines en supplementen je neemt, met inbegrip van de doses; Vragen aan uw arts te vragen

complicaties

Voor veel mensen kan het aangetaste huid iets donkerder, zelfs nadat de uitslag ruimt blijven.

Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten ?; Zijn er andere mogelijke oorzaken ?; Moet ik eventuele tests ?; Hoe lang zal deze huid verandert laatste ?; Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke raden jullie aan ?; Welke bijwerkingen kan ik verwachten van behandeling ?; Ik heb deze andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen ?; Zijn er beperkingen die ik moet volgen ?; Moet ik zie een specialist ?; Is er een generiek alternatief voor de medicijnen die u voorschrijven ?; Heeft u brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan met mij? Welke websites raden jullie aan?

Uw arts maakt een diagnose van lichen planus op basis van uw symptomen, uw medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en, indien nodig, de resultaten van laboratoriumtests. Deze tests kunnen omvatten

Waar op je lichaam heb je gevonden de letsels ?; Zijn de getroffen gebieden jeukende, pijnlijke of ongemakkelijk ?; Hoe zou u de ernst van de pijn of ongemak te beschrijven – lichte, matige of ernstige ?; Heeft u onlangs begonnen met nieuwe medicijnen ?; Heeft u onlangs had inentingen ?; Heb je allergieën?

Diagnose

Andere tests kunnen nodig zijn als uw arts vermoedt dat u één van de verschillende varianten van lichen planus, zoals het type dat de slokdarm, genitaliën, oren of mond beïnvloedt.

Lichen planus op de huid verdwijnt vaak op zijn eigen in een paar jaar of minder. Indien de ziekte treft u slijmvliezen, neigt meer resistent zijn tegen behandeling en gevoelig voor herhaling is.

Tub doorweekt met colloïdale havermout (Aveeno, anderen), gevolgd door een hydraterende lotion; Cool kompressen; Over-the-counter hydrocortison crème of zalf, die ten minste 1 procent hydrocortison (als je geen gebruik maakt van een recept actueel corticosteroïd); niet krabben

Medicijnen en andere behandelingen kunnen helpen verlichten van jeuk, vermindert de pijn en de genezing te bevorderen. Praat met uw arts om de mogelijke voordelen tegen de mogelijke bijwerkingen van de behandeling af te wegen.

Roken; Alcohol drinken; Het consumeren van pittig of zuur voedsel en drank

De eerste keuze voor de behandeling van lichen planus is gewoonlijk een recept corticosteroïd crème of zalf te helpen verminderen ontstekingen. Als dat niet helpt en uw aandoening ernstig is of wijdverbreid is, kan uw arts voorstellen een corticosteroïd pil, alleen of met de crème of zalf. Als u nog steeds geen verbetering ziet, kan uw arts voorstellen een corticosteroïd injectie.

Vaak voorkomende bijwerkingen van lokale corticosteroïden bevatten huidirritatie of dunner, waar de crème is aangebracht, spruw en maagklachten. Corticosteroïden worden beschouwd als veilig wanneer genomen zoals voorgeschreven en voor kortdurend gebruik.

Behandeling

Medicijnen die onderdrukken of immuunreactie van uw lichaam aan te passen kan worden gebruikt als zalven, gels of orale medicatie. Zo kan bijvoorbeeld actuele calcineurineremmers bijzonder nuttig bij het beheer van lichen planus van de slijmvliezen zijn. Voorbeelden hiervan zijn tacrolimus (Protopic) en pimecrolimus (Elidel).

Antihistaminica treden tegen een eiwit genaamd histamine dat betrokken is bij ontsteking. Een mondeling dan wel actueel antihistaminicum kan jeuk of pijn geassocieerd met lichen planus te verlichten.

Lichttherapie (fototherapie) kan helpen opruimen lichen planus invloed zijn op de huid. De meest voorkomende fototherapie voor lichen planus gebruikt ultraviolet B (UVB) licht, die op de bovenste laag van de huid (epidermis) penetreert.

Alternatief medicijn

Er is een risico van “zonnebrand” met deze behandeling. Fototherapie voor ultraviolet A (UVA) licht in combinatie met de medicatie psoraleen kan ook effectief zijn, maar het draagt ​​een kleine langdurig risico op huidkanker en staar.

Lichttherapie vereist gewoonlijk 2-3 behandelingen per week gedurende enkele weken.

Voorbereiding voor een afspraak

Als uw conditie niet reageren op corticosteroïden of lichttherapie, kan uw arts een retinoïde voorschrijven. Retinoïden zijn synthetische versies van vitamine A die kan worden aangebracht op de huid of oraal. Retinoïde lotion kan een effectieve behandeling, maar het kan de huid irriteren, waardoor droogheid, roodheid en peeling.

Lifestyle en huismiddeltjes

Retinoïden kan leiden tot aangeboren afwijkingen, zodat deze geneesmiddelen worden niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger kan worden. Als je zwanger bent of borstvoeding bent, kan uw arts ervoor kiezen om actuele retinoïd behandeling vertragen of kies een andere behandeling.

Als uw arts vermoedt dat je lichen planus is gerelateerd aan hepatitis C-infectie, een allergeen of een drug die je neemt, zal hij of zij stappen om de trekker over te pakken te bevelen. Zo kan het nodig zijn om medicijnen te schakelen of te beledigen allergenen. Uw arts kan u verwijzen naar een allergoloog of, in het geval van een hepatitis C-infectie, een specialist in leverziekte (hepatologist) voor verdere behandeling.

Een aantal kleine studies wijzen te doen van vitamine A en B bij de behandeling lichen planus van de huid, maar verder onderzoek nodig.

Meer informatie over Lichen planus

Een paar kleine klinische studies hebben het voordeel van aloë vera gel voorgesteld voor de behandeling van lichen planus van de mond en vulva.

Praat met uw arts voordat proberen een alternatieve behandeling voor lichen planus. Sommige alternatieve geneesmiddelen of vitaminepreparaten leiden tot ernstige bijwerkingen in combinatie met geneesmiddelen op recept.

Meer over Lichen planus

Je zult waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een arts die is gespecialiseerd in huidaandoeningen (dermatoloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak te krijgen.

Voordat uw afspraak maak een lijst van

Voor lichen planus, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

Voorbeelden van vragen die uw arts kan vragen, onder meer

Zelfzorg maatregelen kunnen bijdragen tot het verminderen van de jeuk en ongemak veroorzaakt door lichen planus. Deze omvatten

Voor orale lichen planus, een goede mondhygiëne en regelmatige tandarts bezoeken zijn belangrijk. U kunt helpen bij het verminderen van de pijn van zweertjes in de mond door het vermijden

1

2s

)