Leven met artrose

Kathleen Smith uit Willenhall, West Midlands, woont met artrose al meer dan 20 jaar na de diagnose op 41. Ze leerde zwemmen toen ze 54 was, te helpen verlichten van de pijn en stijfheid.

Als ik in het water voel ik me niet om het even wat. De warmte lijkt te helpen met mijn pijn

“De eerste symptomen waren ik pijn boven in mijn nek en schouders. Soms maakte me in de nacht, en ik voelde me meestal stijf in de ochtend. Mijn dokter stuurde me naar een X-ray en een bloedonderzoek. Hij diagnose artrose in mijn nek en de bovenkant van mijn rug. Ik was 41.

“Hij verwees me naar de reumatologie kliniek, waar ze gaven me ontstekingsremmende pijnstillers. De artritis is geleidelijk verspreiden. Het is nu mijn rug en in mijn knieën. Ik verliet mijn baan in een fabriek binnen een jaar na mijn diagnose, omdat ik niet kon buigen. Ik voel de pijn in mijn gewrichten de hele tijd, en soms is het ondraaglijk. Ik heb steroïde injecties in de buurt van mijn rug. Dat stompt pijn ongeveer vijf of zes weken.

Oefening

“Toen ik werd gediagnosticeerd Ik dacht dat ik had geen leven meer, maar dat is niet waar. Hoewel de conditie van uw dag-tot-dag leven beïnvloedt, er zijn veel dingen die kunnen helpen met artritis.”

“Het belangrijkste is de oefening. Ik loop door de tuin, en ik zwem een ​​keer per week, want dat is makkelijker op de gewrichten. Ik heb geleerd van vorig jaar zwemmen. Ik was erg bang van het water op het eerste, maar ik begon met armbanden en nu ik hou van zwemmen.

“Ik doe 15 lengtes, rust in tussen. Ik voel het in mijn gewrichten de volgende dag (mijn knieën, rug, armen en benen), maar als ik in het water voel ik me niet om het even wat. Er is ook een zwembad met hydrotherapie in de lokale zwembaden. De warmte lijkt echt om mijn pijn te helpen.

“Het is belangrijk om niet te overdrijven wanneer u artritis. Ik kan niet ver te lopen, maar ik meestal stoppen om te rusten, daarna doorgaan. Ik huur een scooter van het goede doel Shopmobility twee keer per week om mijn boodschappen te doen. Ik zette mijn winkelen in de mand op de voorkant. Het is goed om je eigen onafhankelijkheid.

“Ik heb ook een lokale zelfhulpgroep voor mensen met artritis bij te wonen. Het is een sociale avond, en heeft me geholpen om te beseffen dat het leven gaat door.”

“Mijn zus Carol, die drie jaar jonger dan ik, om de hoek woont. Ze is mijn verzorger. Ze helpt bij het winkelcentrum en ziet me elke ochtend en avond. Ze helpt me uitkleden en in bed te krijgen. Ik opwarmen speciale tarwe pads in de magnetron. De warmte helpt om de pijn te verlichten terwijl ik in slaap te vallen.

Verzorgd door een geliefde

“Ik heb veel pijn en stijfheid in de ochtend, en hebben aan de rand van het bed te zitten voor 10-15 minuten voordat ik op kan staan. Ik kan uit bed mezelf omdat ik een bed lift hebt: je druk op een knop en het bed stijgt om u te helpen op te staan.

” ‘S Nachts word ik wakker twee of drie keer met pijn. Ik heb twee wandelstokken. Ik heb een klein stukje lopen naar de badkamer en zeg hallo tegen mijn parkiet Joey op de weg. Bewegen helpt me om weer in slaap te vallen.

“Ik verhuisde naar een bungalow vijf jaar geleden. Sommige aanpassingen thuis maken mijn leven gemakkelijker. Ik heb een verhoogde wc-bril, het bed lift, en een walk-in douche met leuningen gekregen. Ik kan geen ramen of iets dat gaat buigen schoon te maken. Ik heb een van die ‘grabber’ dingen op te halen items die ik op de grond vallen, en tot mijn kleren in de wasmachine te zetten.

“Ik ga naar de afdeling reumatologie elke drie maanden om te zien hoe mijn behandeling gaat. Ik blijf met de injecties totdat ik nodig hebt om iets anders te doen, zoals een operatie, of tot de injecties stoppen met werken. U kunt wennen aan de drugs en ze misschien niet zo effectief.

“Ik heb goede dagen en slechte dagen, maar je moet gewoon je tijd nemen. Als je doet een baan, rust en een kopje thee, terug naar de taak te gaan dan. Het kan frustrerend zijn, maar je kunt nog steeds je leven.

Steroïde injecties en check-ups

Je nodig hebt om uit te vinden wat voor u werkt. Ik nu vrijwilliger bij de informatiebalie van Walsall Manor Hospital, want ik wil mensen laten weten dat er hulp.

Lees meer over het leven met artrose.

Voor meer informatie over artritis en leven met de aandoening, bel dan de Arthritis Care gratis hulplijn op 0800 800 4050.

28/01 /

28/01 /

Hip op: verhaal van Norman’s

Controleer uw gewicht en krijgen advies op maat

Neem deze korte test om uit te vinden

Ontdek hoe zorg en ondersteuning kan helpen als je extra behoeften, omdat u gehandicapt bent, hebben een langdurige aandoening of ouderen

Richtsnoeren voor lichaamsbeweging voor oudere volwassenen, 65 jaar en ouder, voor de algemene gezondheid en fitness

Extra promotie

Wat is zorg en ondersteuning?

Richtsnoeren voor lichaamsbeweging voor oudere volwassenen