juveniele fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverbreide musculoskeletale pijn gepaard gaan met vermoeidheid, slaapstoornissen en stemming problemen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie versterkt pijnlijke sensaties van invloed zijn op de manier waarop je hersenen verwerken pijnsignalen.

Fibromyalgie wordt vaak gezien als een aandoening die volwassenen treft. Echter, fibromyalgie komt voor bij kinderen en adolescenten. Schattingen suggereren dat juveniele fibromyalgie treft 2 tot 6 procent van de schoolgaande kinderen, vooral adolescente meisjes. Het wordt meestal gediagnosticeerd tussen de leeftijd van 13 en 15.

Symptomen soms beginnen na een fysiek trauma, chirurgie, infectie of belangrijke psychologische stress. In andere gevallen, de symptomen geleidelijk accumuleren na verloop van tijd geen enkele triggering event.

Bij kinderen met fibromyalgie, symptomen zijn

Artsen niet wat fibromyalgie oorzaken, maar het gaat waarschijnlijk verschillende factoren samenwerken. Deze kunnen omvatten

Waarom doet het pijn?

Onderzoekers geloven herhaalde zenuwstimulatie zorgt ervoor dat de hersenen van mensen met fibromyalgie te veranderen. Deze verandering omvat een abnormale stijging van concentraties van bepaalde stoffen in de hersenen die pijn (neurotransmitters) signaal. Bovendien, de hersenen pijnreceptoren lijken een soort herinnering aan pijn ontwikkelen en gevoeliger wordt, dwz die overdreven om pijnsignalen.

Wat je kunt doen

Risicofactoren voor fibromyalgie omvatten

De pijn en het gebrek aan slaap geassocieerd met fibromyalgie kunnen interfereren met het vermogen om te functioneren op school of thuis. De frustratie van het omgaan met een vaak verkeerd begrepen aandoening kan ook leiden tot depressie en angst.

Omdat veel van de symptomen van fibromyalgie zijn vergelijkbaar met andere aandoeningen, kan verschillende artsen zien voor het ontvangen van een diagnose. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van artritis en andere inflammatoire aandoeningen (reumatoloog).

Voordat uw afspraak, kunt u een lijst die bestaat uit schrijven

Wat te verwachten van uw arts

Naast een lichamelijk onderzoek, zal uw arts waarschijnlijk vragen of je problemen met slapen en als je hebt depressief of angstig gevoeld.

De diagnose van juveniele fibromyalgie is klinisch gemaakt en is gebaseerd op een geschiedenis van chronische, gegeneraliseerde pijn en bijbehorende functies (vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en depressie), een lichamelijk onderzoek dat aantoont de aanwezigheid van tender points en sluit andere diagnoses, en negatieve of normaal laboratoriumtests.

Hoewel de American College of Rheumatology criteria voor fibromyalgie niet speciaal voor kinderen zijn geschreven, worden ze soms gebruikt bij kinderen en adolescenten.

De Yunus en Masi criteria, aan de andere kant, zijn speciaal voor jeugdige fibromyalgie. De diagnose is gebaseerd op de aanwezigheid van alle grote criteria plus drie van de 10 criteria minor

Hoewel er geen laboratoriumtest om een ​​diagnose van fibromyalgie te bevestigen, kan uw arts willen uitsluiten van andere aandoeningen, zoals juveniele artritis, die soortgelijke symptomen kunnen hebben. Bloedonderzoek kan omvatten

belangrijke criteria

Multidisciplinariteit dat artsen, psychologen en revalidatiespecialisten omvat en dat biedt een combinatie van farmacologische, cognitieve gedragstherapie en fysieke ingrepen, samen met voorlichting, is het meest effectief gebleken bij de behandeling van kinderen en tieners met fibromyalgie te zijn.

Medicijnen kunnen helpen verminderen de pijn van fibromyalgie en verbetering van de slaap. Gegevens over het gebruik van geneesmiddelen bij de behandeling van fibromyalgie juveniele beperkt. Echter, middelen die getoond voordeel bij volwassenen eveneens zijn gebruikt bij kinderen, en zijn soms effectief. Common keuzes omvatten

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een interventie die is goed bestudeerd bij de behandeling van chronische pijn bij kinderen, en is gevonden te helpen verminderen invaliditeit en depressie. CGT richt zich op het helpen van mensen met fibromyalgie beheren van hun pijn met behulp van adaptieve coping-vaardigheden. Deze omvatten het gebruik van ontspanning gebaseerde behandelingen, afleiding, activiteit pacing, plannen aangename activiteiten, het oplossen van problemen, en het vervangen van negatief en katastrofisch mening met meer kalmerende en realistische taxaties.

Voor kinderen en jongeren met fibromyalgie, de ouders meestal deelnemen aan een aantal CBT-sessies om te leren hoe om te coachen en te ondersteunen hun kinderen gebruik van deze copingvaardigheden thuis.

Zelfzorg is van cruciaal belang in de behandeling van fibromyalgie

Complementaire en alternatieve therapieën voor pijn en stress management zijn niet nieuw. Sommigen, zoals meditatie en yoga, zijn geoefend voor duizenden jaren. Sterker nog, vandaag de dag een aantal alternatieve therapieën opgedaan acceptatie in de reguliere geneeskunde.

minor criteria

De volgende praktijken lijken veilig stress en pijn te verminderen, waardoor het helpen van mensen met fibromyalgie hun symptomen te beheren

Bloedtesten

een bezoek aan uw arts

medicijnen

Cognitieve gedragstherapie