ischemische colitis

Ischemische colitis wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de dikke darm (colon) wordt verminderd, meestal als gevolg van vernauwde of verstopte bloedvaten (slagaders). De verminderde bloedstroom niet genoeg zuurstof voor de cellen in je spijsverteringsstelsel.

Ischemische colitis kan leiden tot pijn en kunnen uw dikke darm beschadigen. Elk deel van de dikke darm kan worden beïnvloed, maar ischemische colitis veroorzaakt meestal pijn aan de linkerkant van de buik gebied (buik).

De aandoening kan worden een verkeerde diagnose gesteld, omdat het gemakkelijk kan worden verward met andere problemen met de spijsvertering. Ischemische colitis kan genezen op zijn eigen. Maar je kan medicijnen nodig voor de behandeling van ischemische colitis of infectie te voorkomen, of je kan een operatie nodig hebt als je dikke darm is beschadigd.

Tekenen en symptomen van ischemische colitis kunnen bestaan

Het risico op ernstige complicaties is hoger wanneer u symptomen aan de rechterkant van de buik te hebben. Dat komt omdat de slagaders die zich voeden de rechterkant van uw dikke darm voeden zich ook een deel van je dunne darm, en kunnen ook worden geblokkeerd. Pijn vaak ernstiger bij dergelijke ischemische colitis zijn.

Wanneer een arts te zien

Geblokkeerde bloedtoevoer naar de dunne darm kan snel leiden tot de dood van darmweefsel (necrose). Als deze levensbedreigende situatie zich voordoet, dan heb je een operatie nodig hebt om de blokkade te wissen en om het gedeelte van de darm die is beschadigd verwijderen.

De rol van medicijnen

Roep onmiddellijk medische hulp als u een plotselinge, hevige buikpijn. Buikpijn dat je zo ongemakkelijk dat je niet stil kan zitten of het vinden van een comfortabele positie maakt, is een medische noodsituatie.

Neem contact op met uw arts als u zorgwekkende tekenen en symptomen, zoals bloederige diarree ontwikkelen. Vroege diagnose en behandeling kan helpen voorkomen dat ernstige complicaties.

De precieze oorzaak van verminderde bloedtoevoer naar de dikke darm is niet altijd duidelijk. Maar een aantal factoren kunnen het risico van ischemische colitis verhogen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook leiden tot ischemische colitis, maar dit is zeldzaam. Ze bevatten

Wat je kunt doen

Risicofactoren voor ischemische colitis omvatten

Ischemische colitis krijgt meestal beter op zijn eigen binnen twee tot drie dagen. In meer ernstige gevallen kan complicaties zijn

Ga naar de eerste hulp als u ernstige buikpijn dat je zo ongemakkelijk maakt dat je niet stil kan zitten. U kan worden verwezen voor onmiddellijke ingreep te diagnosticeren en te behandelen uw conditie.

Als uw tekenen en symptomen zijn matig en af ​​en toe contact op met uw arts voor een afspraak. Na een eerste evaluatie, kunt u worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in spijsverteringsstoornissen (gastro-enteroloog) of bloedvat stoornissen (vaatchirurg).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak te krijgen, en wat te verwachten van uw arts.

Vragen aan uw arts te vragen

Uw arts zal waarschijnlijk u vragen stellen over uw symptomen, zoals

Ischemische colitis kan vaak worden verward met andere aandoeningen omdat de symptomen overlappen, met name inflammatoire darmziekte (IBD). Op basis van uw tekenen en symptomen, kan uw arts deze weergavetests raden

Behandeling van ischemische colitis is afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Tekenen en symptomen vaak afnemen 2-3 dagen in milde gevallen. Maar uw arts kan aanbevelen

Uw arts zal de follow-up colonoscopies plannen om genezing te controleren en kijk voor complicaties.

Terwijl de meeste gevallen op te lossen op hun eigen, als uw symptomen ernstig zijn, of uw dikke darm is beschadigd, kan een operatie nodig hebben

Wat te verwachten van uw arts

De kans op een operatie kan hoger zijn als u een onderliggende aandoening, zoals hart-en vaatziekten of lage bloeddruk.

Omdat de oorzaak van ischemische colitis is niet altijd duidelijk, er is geen enkele manier om de ziekte te voorkomen. De meeste mensen die ischemische colitis snel te herstellen en kunnen nooit meer een andere episode.

Chirurgie

Om terugkerende episodes van ischemische colitis voorkomen, kan uw arts u aanraden het elimineren van eventuele medicatie die ischemische colitis kunnen veroorzaken. Hij kan ook testen voor stolling afwijkingen, vooral als er geen andere oorzaak voor ischemische colitis duidelijk.

een bezoek aan uw arts