ipecac

Populaire namen: Ipecac is ook bekend als ipecacuanha, gouden wortel, Rio Ipecac of Braziliaanse Ipecac, Matto Grosso ipecac en Costa Rica ipecac.

Werkzaamheid-veiligheid waardering

ÒÒ … Ethno of ander bewijs van werkzaamheid.

veiligheid cijfer

Ook bekend als Psychotria ipecacuanha, Ipecac is een kleine, vaste plant tropische plant die is afkomstig uit de vochtige bossen van Bolivia en Brazilië, waar grote plantages werden opgericht om de collectie van Ipecac wortel commercialiseren. Een groot deel van de wortel gewas blijft uit het wild, vooral in Zuid-Amerika te worden geoogst. India is ook een belangrijke producent van Ipecac. Op de vervaldag, de wortels hebben een donkerbruin of rode bekleding, bittere smaak en muffe geur.

Braziliaanse Indianen gewaardeerd Ipecac als een remedie voor dysenterie, en deze informatie werd door de Portugese missionarissen naar Europa gebracht. De gedroogde wortel en rhizoom is de bron van het medicinaal nuttige producten. Ipecac is op grote schaal gebruikt in siroop als een krachtige en effectieve emeticum. Ipecac poeder werd gebruikt voor het induceren zweten bij het begin van influenza, en kleine hoeveelheden van het extract zijn opgenomen in hoestsiroop als expectorantia. Emetine, afgeleid van de stam is al meer dan een eeuw dysenterie.

Ipecac induceert braken door een irriterende werking op het darmslijmvlies en produceert reflex braken en diarree. Het heeft ook een centrale emetische werking. Emetine, een van de werkzame bestanddelen principe heeft vooral een centrale werking op het chemoreceptortriggerzone. De siroop veroorzaakt braken in 15 tot 60 minuten en is het meest effectief indien vergezeld van de vochtinname.

Debat omringt het gebruik ipecacuana. Eén studie vond geen duidelijk voordeel wanneer van ipecacuanhasiroop werd gebruikt in het huis, hoewel er een voordeel in bepaalde vergiftigingen kunnen zijn. Dit moet nog worden bewezen.

Ipecac moet worden toegediend aan een alerte, bewuste persoon die een potentieel toxische hoeveelheid van een gif heeft ingeslikt. Heeft Ipecac aan iemand die ofwel een bijtende stof of koolwaterstof is ingenomen met een hoog aspiratie potentieel (bijvoorbeeld benzine) niet toedienen.

Maximaal voordeel kunnen bij patiënten die al snel Ipecac na gif inname worden verwacht.

Emetine, een component ipecacuana, ook amebicidal componenten. Hoewel ipecac is niet effectief tegen amebic dysenterie, kan het nuttig zijn amebic abcessen en hepatitis. Emetine intramusculair geïnjecteerd wordt systemisch verdeeld.

Op siroop vorm, die 123-157 mg totale alkaloïden per 100 ml bevat, is Ipecac gebruikt om braken op te wekken. De gebruikelijke dosisbereik voor de siroop 10 tot 30 ml, waarbij een dosis van alkaloïden van 12 tot 48 mg. Niet te verwarren met de siroop met de vloeistof extract van Ipecac, dat is 14 keer sterker. Cumulatieve toxiciteit vereist toediening van emetine voor amebic dysenterie in lage doses gedurende een korte tijd met tussenpozen van enkele weken vóór verdere verwerking.

Do Ipecac niet toe wanneer een patiënt een verminderd bewustzijn of heeft ofwel een bijtende stof van koolwaterstof (bijvoorbeeld benzine) met een hoge aspiratie potentieel ingenomen.

Gedocumenteerde nadelige effecten omvatten baarmoeder stimulatie. Vermijd het gebruik.

Geen goed gedocumenteerd.

Herhaalde blootstelling aan gepoederde ipecac kan rhinitis of astma veroorzaken. Emetine kan huidirritatie veroorzaken als lokaal toegepast. Diarree, kan lethargie, slaperigheid en langdurig braken optreden.

Ipecac extracten kan zeer giftig zijn en moet niet worden verward met een van ipecacuanhasiroop. Emetine is een cardiotoxine en is in verband gebracht met ernstige cardiotoxiciteit.

Referenties