intracraniële hematoom

Een intracraniële hematoom ontstaat wanneer een bloedvat scheurt in je hersenen of tussen de schedel en de hersenen. De collectie van het bloed (hematoom) comprimeert je hersenweefsel.

Een intracraniële hematoom kan optreden omdat de vloeistof die je hersenen rond de kracht van een plotselinge klap of een snelle stop niet kan absorberen. Dan kan je hersenen kracht schuif tegen de binnenwand van je schedel en worden gekneusd.

Hoewel sommige letsels aan het hoofd – zoals een die slechts een korte tijdspanne van bewustzijn (hersenschudding) oorzaken – kan klein zijn, een intracraniële hematoom is potentieel levensbedreigend en vereist vaak onmiddellijke behandeling.

Een intracraniaal hematoom vaak, maar niet altijd vereist operatie om het bloed te verwijderen.

Tekenen en symptomen van een intracraniële hematoom mag duidelijk zijn direct na een klap op je hoofd, of zij kan enkele weken duren of langer te verschijnen. U kunt prima lijkt na een hoofdletsel, een periode genaamd de lucide interval. Echter, met de tijd, de druk op de hersenen toeneemt, die enkele of alle van de volgende symptomen

Wanneer een arts te zien

Naarmate er meer bloed je hersenen of de smalle ruimte tussen je hersenen en de schedel vult, kunnen andere tekenen en symptomen duidelijk worden, zoals

subduraal hematoom

Een intracraniële hematoom kan levensbedreigend zijn. Medische noodhulp vaak noodzakelijk.

Roep onmiddellijk medische hulp na een klap op het hoofd als

Tekenen en symptomen van intracraniële hematoom misschien niet meteen duidelijk zijn, dus kijk voor de volgende fysieke, mentale en emotionele veranderingen. Bijvoorbeeld, als iemand lijkt in orde na een klap op het hoofd en kan praten, maar dan wordt het onbewuste, onmiddellijk medische zorg.

Ook, zelfs als je goed voelt, vraag dan iemand om een ​​oogje in het zeil te houden. U kunt geheugenverlies na een klap op je hoofd, dus je kan uiteindelijk vergeten. Iemand die je vertellen misschien meer kans om de waarschuwingssignalen te herkennen en krijg je onmiddellijk medische hulp zijn.

epiduraal hematoom

De oorzaak van intracraniële bloeden (bloeding) is meestal een hoofdletsel, vaak als gevolg van auto, motor of fiets ongevallen, vallen, mishandelingen en sportblessures. Mild hoofdtrauma is meer kans op een hematoom veroorzaken als u een oudere volwassene bent, vooral als je het nemen bent een antistollingsmiddel of antiplatelet drugs, zoals aspirine. U kunt een ernstige blessure, zelfs als er geen open wonden, kneuzing of andere uiterlijke tekenen van beschadiging.

Een hematoom kan zich voordoen als een subduraal hematoom, een epiduraal hematoom of een intraparenchymateuze hematoom.

Dit gebeurt wanneer de bloedvaten – meestal aderen – breuk tussen je hersenen en de buitenste van de drie membraan lagen die je hersenen (dura mater) te dekken. De lekkende bloed vormt een hematoom dat het hersenweefsel comprimeert. Als het hematoom houdt wijder, een geleidelijke afname in het bewustzijn optreedt, mogelijk resulterend in de dood.

De drie types van subdurale hematomen zijn

Alle drie de soorten medische aandacht nodig hebben zo spoedig tekenen en symptomen verschijnen, of blijvende hersenschade kan leiden.

intraparenchymateuze hematoom

Het risico subduraal hematoom groter voor mensen

Ook wel extradurale hematoom, dit type treedt op wanneer een bloedvat – meestal een slagader – breuken tussen het buitenoppervlak van de dura mater en de schedel. Bloed lekt vervolgens tussen de dura mater en de schedel van een massa die het hersenweefsel comprimeert vormen.

Sommige mensen met deze vorm van letsel blijft bewust, maar de meeste worden slaperig of comateus vanaf het moment van trauma. Een epiduraal hematoom dat een slagader in de hersenen aantast kan dodelijk zijn, tenzij je een snelle behandeling te krijgen.

Dit type hematoom, ook bekend als intracerebrale hematoom, ontstaat wanneer bloed zich in de hersenen. Na hoofdtrauma, kunnen er meerdere ernstige intraparenchymateuze hematomen.

Het trauma dat intraparenchymateuze hematomen veroorzaakt vaak is verantwoordelijk voor de zogenaamde witte stof afschuiving verwondingen – gescheurd axonen in de hersenen van de witte stof. Axonen voeren elektrische impulsen, of berichten, de neuronen in de hersenen naar de rest van het lichaam. Wanneer deze verbinding wordt afgeschoven, ernstige hersenbeschadiging tot gevolg.

De diagnose van een intracraniële hematoom kan moeilijk zijn, omdat mensen goed lijkt na een blessure. Echter, artsen in het algemeen ervan uit dat de geleidelijke verlies van bewustzijn na een hoofdletsel wordt veroorzaakt door een bloeding in de schedel tot het tegendeel is bewezen.

Chirurgie

Beeldvormingtechnieken zijn de beste manieren om de positie en grootte van een hematoom definiëren. Deze omvatten

Sommige hematomen niet te worden verwijderd, omdat ze klein en produceren geen tekenen of symptomen. Maar omdat tekenen en symptomen kunnen optreden of verergeren dagen of weken na het letsel, als je geen operatie moet ondergaan, je kan hebben om bekeken te worden voor neurologische veranderingen, uw intracraniële druk bewaakt en ondergaan herhaalde hoofd CT-scans.

Herstel

Als u bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine innemen, kan therapie nodig om de effecten van de medicatie te keren en het risico van verdere bloeden te verminderen. Opties voor het omkeren van bloedverdunners het toedienen van vitamine K en vers bevroren plasma.

Hematoom behandeling vereist vaak een operatie. Het type operatie is afhankelijk van de kenmerken van hematoom. opties omvatten

Na de operatie kan uw arts anticonvulsiva voorschrijven tot een jaar na het trauma te controleren of te voorkomen dat post-traumatische aanvallen. Langdurige behandeling met anticonvulsiva kan nodig zijn als convulsies blijven.

Andere voorwaarden die kunnen nog enige tijd na de operatie omvatten

Herstel na een intracraniaal hematoom kunnen worden verlengd en kunnen onvolledig zijn. Als u nog steeds neurologische problemen hebben na de behandeling, kunt u de beroeps-en fysiotherapie nodig hebben.

Geduld is de sleutel tot het omgaan met hersenletsel. Volwassenen zullen het grootste deel van hun herstel in de loop van de eerste zes maanden ervaren. U kunt doorgaan met kleinere, meer geleidelijke verbeteringen ervaren gedurende maximaal twee jaar na de hematoom.

De volgende tips kunnen helpen zorgen voor een soepeler herstel

Deze stappen kunnen helpen voorkomen of te minimaliseren hoofdletsel

een bezoek aan uw arts