immuun trombocytopenische purpura (ITP) gids – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP), ook bekend onder de kortere naam Immune trombocytopenie (dezelfde afkorting ITP), kan worden begrepen door te kijken naar de drie voorwaarden die deel uitmaken van zijn naam; Immune duidt dat de ziekte wordt veroorzaakt door het immuunsysteem, welke cellen en antilichamen die eigen bloedplaatjes de betrokkene aanval maakt – de delen van het bloed die helpen de bloedstolling .; Trombocytopenische betekent dat de ziekte verband houdt met lage niveaus van trombocyten, andere naam voor bloedplaatjes. Bloedplaatjes worden geproduceerd in het beenmerg (de centrale bekleding van de botten). Het lichaam heeft voldoende aantallen functioneren bloedplaatjes, zodat het bloed stollen en te beperken bloeden als je geknipt of ervaring andere vormen van trauma .; Purpura betekent dat de ziekte veroorzaakt een rode of paarse huiduitslag die wordt veroorzaakt door bloedingen. Dit is slechts een manifestatie van de ziekte

symptomen

ITP geen symptomen zolang uw aantal bloedplaatjes boven 50.000, die meestal is het minimum dat nodig is om abnormale bloeden te voorkomen blijft veroorzaken. Bij lagere bloedplaatjes, ITP kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het type ITP .; Soms is het enige symptoom is het verschijnen van kleine paarsachtige vlekken die worden weergegeven op de onderbenen. Ze heten petechiën. Dit zijn pinpoint grootte ophopingen van bloed onder de huid veroorzaakt door lekkende kleine bloedvaten .; Bij zeer lage bloedplaatjes, ITP kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het type ITP .; Acute ITP – Symptomen beginnen meestal abrupt. Bij kinderen kan de trekker een virale infectie, met ITP symptomen verschijnen 1-3 weken na infectie lost. Bij volwassenen kan de trigger voor acute ITP niet duidelijk zijn .; Het eerste teken van de ziekte kan een rode of paarse huiduitslag op de benen of abnormale blauwe plekken na klein trauma. Er kunnen ook kleine gebieden van bloedingen of “bloeduitstorting” op het oppervlak van de lippen of het tandvlees, en frequente of ernstige neusbloedingen. Behalve deze symptomen, het kind of de persoon wordt gewoonlijk normaal en actieve .; Aanhoudende of chronische ITP – Een typische patiënt met hardnekkige of chronische ITP is een volwassen vrouw die intermitterende afleveringen van onverklaarbare blauwe plekken, snijwonden die de neiging hebben langzaam en sijpelt bloed te genezen, langdurige bloeding na het trekken van tanden, en ongewoon lange of zware menstruatie heeft gehad.

Diagnose

Het is belangrijk dat u uw arts over alle recepten en nonprescription drugs, natuurlijke of kruiden die u of uw kind is het nemen van te vertellen. Uw arts zal u of uw kind met bijzondere aandacht te onderzoeken om eventuele huiduitslag, de gebieden van blauwe plekken, snijwonden lekt of andere tekenen van abnormale bloeden. Uw arts zal een of meer van de volgende tests opdracht

Hoe lang duurt het?

Nieuw gediagnosticeerde (acute ITP) duurt drie maanden of minder, met 75% van de kinderen die herstellen op hun eigen binnen twee tot drie maanden. Persistent en chronische ITP heeft de neiging om te komen en gaan gedurende vele jaren.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

Er is geen manier om ITP te voorkomen. Indien een stof de aandoening heeft veroorzaakt, zal u of uw kind worden verteld aan de stof te voorkomen.

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Behandeling varieert naargelang ITP acuut, aanhoudende of chronische

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Bel uw arts als u episodes van abnormale bloeden, waaronder eenvoudige blauwe plekken hebben gehad, langdurige dat bol staat van kleine snijwonden, abnormale menstruele bloeden, of langdurig bloeden na kleine chirurgische of tandheelkundige ingrepen.

Prognose

Bij kinderen zijn de vooruitzichten voor acute ITP is over het algemeen erg goed. Ongeveer 75% van de patiënten herstellen volledig binnen drie maanden, en ongeveer 80% herstellen binnen zes maanden. Minder dan 1% van de kinderen met ITP ontwikkelen bloeding in de schedel. Slechts een klein percentage van de kinderen gaan naar chronische ITP te ontwikkelen, en de meeste van deze kinderen hebben geen ernstige bloeden.