ik ben een vegetariër. zal mijn plantaardig dieet me helpen beheersen mijn cholesterol?

Een vegetarisch dieet bestaat uit gezonde voedingskeuzes kan helpen bij het controleren van uw cholesterol. Maar ongezond voedsel kan ook vegetarisch zijn, dus kies voedingsmiddelen verstandig.

Studies tonen aan dat vegetariërs een lagere niveaus van low-density lipoprotein (LDL), of “slechte” cholesterol, en een lager risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten dan mensen die vlees eten.

Hier is waarom. Verzadigde vetten maken vaak de grootste bron van cholesterol in de voeding van een persoon. Deze vetten worden aangetroffen in vet vlees en volvette zuivelproducten zoals melk, ijs en kaas. De meeste vegetarische diëten zijn lager in of geheel zonder dierlijke producten, zodat ze van nature lager in cholesterol.

Een vegetarisch dieet verbetert ook de stofwisseling van triglyceride-rijke lipoproteïnen – een andere vorm van vet – door het verhogen van de goedkeuring van vette plaques uit het bloed. En plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, noten, zaden en plantaardige oliën bevatten fytosterolen, die qua structuur en functie aan cholesterol zijn, maar kan eigenlijk lager slagader verstoppingen slechte cholesterol.

Houd er echter rekening mee, dat veel voedingsmiddelen met een hoog suiker en transvetten, zoals een verscheidenheid van gefrituurd voedsel, gebak en zuivel, zijn ook vegetarisch. Plan uw dieet zorgvuldig, zodat het bevat essentiële voedingsstoffen en limieten suikers en vetten.

Met

een bezoek aan uw arts