hyperparathyroïdie tests en diagnose

Als de uitslag van een bloedtest geeft aan dat u calcium hebben verheven in uw bloed, zal uw arts waarschijnlijk herhaal de test om de resultaten te bevestigen nadat u niet hebben gegeten voor een periode van tijd (nuchter).

Een aantal voorwaarden kan calcium te verhogen, maar uw arts kan een diagnose van hyperparathyreoïdie maken als bloedonderzoek te laten zien heb je ook bijschildklierhormoon verhoogd.

Bloedtesten

Na het maken van een diagnose van hyperparathyreoïdie, zal uw arts waarschijnlijk bestellen aanvullende tests uit te sluiten mogelijke secundaire oorzaken, om mogelijke complicaties te identificeren en de ernst van de aandoening te beoordelen. Deze tests omvatten

Extra diagnostische tests

-test minerale dichtheid bot (botdensitometrie). De meest voorkomende test om te meten botmineraaldichtheid is dual-energie X-ray absorptiometrie, of een DXA scan.

Deze test maakt gebruik van speciale röntgenstraal te meten hoeveel gram calcium en andere bot-mineralen worden verpakt in een botsegment.

Urinetests. Een 24-uurs verzamelen van urine kan informatie over hoe goed uw nieren functioneren en hoeveel calcium wordt uitgescheiden in de urine te verstrekken.

Deze test kan helpen bij het beoordelen van de ernst van hyperparathyreoïdie of diagnosticeren van een nieraandoening veroorzaakt hyperparathyreoïdie. Als een zeer laag calciumgehalte in de urine wordt gevonden, kan hiervan die geen behandeling vereist geven.

Imaging testen voor de operatie

Als uw arts adviseert een operatie, zal hij of zij waarschijnlijk gebruik maken van een van deze imaging tests om de bijschildklier of klieren die problemen veroorzaakt zijn te lokaliseren

Sestamibi bijschildklier scan. Sestamibi is een radioactieve stof die wordt geabsorbeerd door overactieve bijschildklieren en kunnen worden gedetecteerd door een scanner die radioactiviteit gedetecteerd.

De normale schildklier absorbeert ook sestamibi. Om opname in de schildklier verduistert de opname in een parathyroïde adenoom elimineren, radioactief jodium, die alleen door de schildklier wordt genomen, wordt ook gegeven beeld en de schildklier digitaal afgetrokken.

Gecomputeriseerde tomografie (CT) scan kan worden gecombineerd met de scan voor de detectie van een abnormaliteit verbeteren.

Echografie. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om beelden van uw bijschildklieren en het omringende weefsel te creëren.

Een klein apparaat gehouden tegen de huid (transducer) zendt hoge toon geluidsgolven en registreert de geluidsgolf echo’s als ze weerspiegelen uit interne structuren. Een computer zet de echo in beelden op een monitor.