Erven sikkelcelanemie

Er zijn bepaalde erfelijke bloed voorwaarden die vooral invloed hebben op mensen van Afrikaanse, Caribische, Mediterraan, Midden-Oosten of Aziatische afkomst.

over leven met sikkelcelziekte

Deze voorwaarden worden genoemd hemoglobine aandoeningen, en de meest bekende zijn sikkelcelziekte stoornis (SCD) en bèta-thalassemie major.

Sikkelcelanemie aandoening treft tussen 12.500 en 15.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het de meest voorkomende erfelijke ziekte in het land. Het evolueerde duizenden jaren geleden in de gebieden van de wereld waar malaria gebruikelijk was.

Wat is sikkelcelanemie?

Sikkelcel stoornis is een groep aandoeningen. De ernstigste (en vaak) is sikkelcelanemie. De meeste mensen die lijden aan sikkelcelanemie zijn ofwel van Afrikaanse of Caribische afkomst.

Lees meer over thalassemie.

Sikkelcelanemie beïnvloedt de rode bloedcellen. Gezonde rode bloedcellen zijn schijfvormig, flexibel en gemakkelijk te verplaatsen door de bloedvaten. Ze bevatten een eiwit genaamd hemoglobine, waardoor zuurstof door het lichaam.

Bij mensen met sikkelcelanemie, is de hemoglobine niet goed en wordt de rode bloedcellen in halve maan (sikkel) vormen. Deze kunnen vast komen te zitten in de bloedvaten en blokkeren de bloedstroom.

Mensen worden geboren met sikkelcelanemie, genetisch erven van hun ouders.

Als beide ouders het gen voor sikkelhemoglobine er een

Hoe krijg je sikkelcelanemie?

Indien slechts één ouder het gen voor sikkelhemoglobine er een 1 op 2 kans het kind het gen bevatten voor sikkelhemoglobine. Het kind zal niet sikkelcelanemie.

Een eenvoudig bloedonderzoek zal blijken of een persoon drager is van de sikkelcelgen.

In Engeland worden alle zwangere vrouwen aangeboden screening voor sikkelcelanemie (een bloedonderzoek of een vragenlijst) om te zien of ze een drager.

Als een zwangere vrouw drager is, moet de baby’s vader aangeboden een screening bloedtest. Er is ook de screening uit te vinden of een ongeboren baby heeft sikkelcelziekte stoornis.

1 op 4 kans het kind zal sikkelcelanemie te hebben; 2 op 4 kans het kind het gen zal uitvoeren, maar hebben geen symptomen – dit staat bekend als een drager, of met sikkelcelziekte trait; 1 op 4 kans het kind zal niet dragen het gen

Alle pasgeboren baby’s krijgen een test voor sikkelcelziekte stoornis als onderdeel van de routine pasgeboren bloed spot test.

Testen op sikkelcelanemie

Mannen en vrouwen moeten te weten komen of ze drager bent voordat ze een gezin te stichten, zodat ze de tijd om informatie te krijgen en uit te vinden wat keuzes die ze kunnen maken te hebben. Praat met uw arts voor meer informatie en advies.

Symptomen van sikkelcelanemie variëren van persoon tot persoon. Voorkomende symptomen zijn

Mensen met sikkelcelanemie kan kwetsbaarder voor infecties, zoals longontsteking. Derhalve kunnen een dagelijkse dosis penicilline aangeboden om hen te beschermen tegen deze.

Waar kan ik terecht voor hulp en informatie?

Sikkelcelcrisissen bij kinderen moet onder medisch toezicht (dokter of ziekenhuis) te behandelen vanwege het risico van infectie.

Volwassenen kunnen de behandeling van een milde sikkelcelcrisis thuis door het houden van warm en het nemen van pijnstillers, zoals paracetamol. Als over-the-counter pijnstillers niet helpen, kan uw arts iets sterkers voorschrijven.

Als je de pijn thuis niet kunt beheren of je koorts hebt, kan je behandeling in het ziekenhuis nodig. Dit kan onder meer

Wat zijn de symptomen?

Mensen met sikkelcelanemie kan helpen bij het voorkomen van een crisis door het volgen van een gezonde leefstijl advies dat geldt voor iedereen

Bovendien, moeten mensen met sikkelcelanemie voorkomen

Mensen met sikkelcelanemie en sikkelcelanemie vervoerders moeten voorzichtig zijn wanneer het hebben van een operatie onder narcose. Zij moeten zorgen dat de anesthesist te maken (of tandarts, als het een tandheelkundige ingreep) weet over hun aandoening of dragerschap.

Lees meer over

7/8 /

7/8 /

episoden van pijn (bekend als een crisis), veroorzaakt door bloedcellen vast komen te zitten in de bloedvaten – de pijn in de botten, gewrichten, buik en borst, gezwollen handen en voeten – vaak het eerste teken van sikkelcelanemie bij baby’s; chronische bloedarmoede – een laag ijzergehalte in het bloed, waardoor u zich moe en buiten adem, moeten mensen met sikkelcelanemie niet extra ijzer te nemen, omdat hun lichaam niet kan omgaan met het, geelzucht – gele verkleuring van de huid en de ogen, omdat de lever kan niet ontdoen van dode sikkel cellen; schade na verloop van tijd aan het hart, de longen en de lever

Behandeling

diensten

Het voorkomen van een crisis

plaats

uw arts, een specialist sikkel cel kliniek, de Sickle Cell Society

Pamela, 18, vertelt over haar leven met sikkelcelanemie, ook te maken met een sikkelcelcrisis en bloedtransfusies

Ideeën voor drukke mama’s en papa, gezinnen, jongeren, kantoorpersoneel en oudere volwassenen om de activiteit op te bouwen in hun leven

Voorwaarden die tussen Afrikaanse en Afro-Caribische mensen vaker zijn, en hoe u uw risico’s te verminderen

Wat te doen over de verschillende soorten pijn, waaronder pijn in de gewrichten, pijn in de rug en migraine, plus hoe langdurige pijn te beheren

Sikkelcelziekte: verhaal Rosalind’s

Diensten in de buurt

Leven met sikkelcelanemie

Word actief weg

Black gezondheid

Leven met pijn

sterke pijnstillers, intraveneuze vloeistoffen, antibiotica, zuurstof, bloedtransfusie

eet een gezonde, evenwichtige voeding, regelmatig sporten – praat eerst met uw arts, als je moet voorkomen dat je moe of ernstig buiten adem, niet roken – hulp krijgen bij het stoppen met roken, alcohol verstandig drinken

het krijgen van te warm of koud, zoals extreme temperaturen een crisis kan leiden; het krijgen uitgedroogd (niet genoeg water drinken), doen van activiteiten in een omgeving waar er minder zuurstof, zoals duiken, bergbeklimmen of het hebben van een verdoving; spanning

sikkelcelziekte symptomen; sikkelcelziekte behandeling; sikkelcelziekte zelfhulp